.................................................

Segítség

.................................................

 


PopUp MP3 Player (New Window)


Csörnyeberek

Dél-Zala egykoron egyik jellemző területe ez, ahol természeti oltalom alatt sikerült megőrizni az eredeti természetes állapotokat egy madár és erdő rezervátum formájában.


Történet

A Miháldi-vízfolyás táplálta pangóvizes láperdő az utolsók között maradt meg országosan szinten is. Így 1976-ben az Országos Természetvédelmi Hivatal határozatában védettnek nyilvánította ezt a területet. A Zalakomári Madárrezervátum Természetvédelmi Területet 283 ha került kialakításra, míg ezen belül 25 ha területen a Csörnyeberek Erdőrezervátum magterülete, körülötte védőzónával. 1994-ben zsilip létesítésével fogták meg a területen átfutó vizeket. Ezzel próbálva enyhíteni az előző években jelentkező szárazodást, mely a növényzetet már erősen megviselte. Mára a vízjárását már nem szabályozott, a magára hagyott patak határozza meg.


Látnivaló

A terület nagyrészt égeres láperdő gazdag páfránynövényzettel és pompás békaliliomokkal. A buja növényzetben tarajosgőte, mocsári teknős, réti csík és unka él. A magasabb területek faállományát idős kocsányos tölgyek és gyertyánosok alkotják. A talajszinten farkas boroszlán, hóvirág, odvas keltike és medvehagyma virít. A terület igazi értékét azonban ritka madarak jelentik, mint a rétisas, a fekete gólya vagy épp a fekete harkály.


Egyéb

A terület védett, sőt bizonyos részei fokozottan védettek. Így nem látogathatóak. Azonban Zalakomár vagy Ormándlak irányából, szekérúton rövid sétával elérhető a rezervátum határán megépített gát. Innen képet lehet kapni a láperdők sajátosságairól és élővilágáról.


Fényképek
a1
bck   1/3  fwd
a1
a2
a3
a4
a5Linkek
Térkép
Google Map, Turistautak
Olvasnivaló
Weblap


Vélemények

Még nem értékelte senki. Kérjük lépjen be és ossza meg véleményét!
 

Hol van és hogy lehet eljutni?
Mi van még ott?

Sok minden van, kutass tovább!

Milyen az időjárás?