.................................................

Segítség

.................................................

 


PopUp MP3 Player (New Window)


Dél-zalai túraajánlatok

 

1981-ben jelenet meg első kiadásában Dr. Cseke Ferenc könyvecskéje, a "Dél-zalai táraajánlatok autósoknak, gyalogosoknak és táborozóknak", mely a Nagykanizsa környéki turisták bibliája.

 

Kustár Zsuzsa: Zalai táj

A túraajánlatok

Dél-Zala természeti és építészeti értékeinek tára a könyvecske, felfűzve ezeket a régió túraútvonalaira. Elsődlegesen Nagykanizsa környékének ajánlatai dominálnak, de nem maradnak el Zalakaros, Lenti és Zalaegerszeg Dél-zalai túraútvonalai sem. Külön rész foglalkozik a kisebb, autósoknak szánt sétákkal és a hosszabb túrákkal, valamint a táborozási lehetőségekkel is.
A leírások minden vonatkozásában gyakorlatiasak. Könnyen áttekinthetőek a túrák adatai, szerepelnek benne a kapcsolódó fontosabb információk, és a látnivalók is kiemelésre kerültek. Külön érdekesség a szerző gyakorlati tapasztalatain alapuló ajánlásai az iskolás csoportoknak szervezett túrákhoz. Emellett nem nélkülözi az írás a természetvédelemre vonatkozó szempontokat sem.
A kiadvány borítóját Kustár Zsuzsa pompás, "Zalai táj" című rajza díszíti.
Érdekes olvasmány ez történeti visszatekintés szempontjából is. Egyfelől a fel-feltűnő szocialista idők kívánalmainak megfelelő részletek miatt, másfelől a bakancsos turizmus feltételeinek, az elmúlt harminc évben történt, inkább szomorú változásai miatt.
Említést érdemel még, hogy a delzala.hu turisztikai portál inspirálója is többek között ez füzet volt.

 

A szerző

Dr. Cseke Ferenc középiskolai tanár, Nagykanizsa város díszpolgára, ki 1939. március 1-jén született és 1999. június 19-én hunyt el. Helytörténész és a turisztika lelkes támogatója, népszerűsítője volt, kinek az Orosztony mellett található Öröm-hegyi turistaház falán lévő tábla, és a róla elnevezett, minden éve októberében megtartott túra állít emléket.
A debreceni tudományegyetemen szerezett földrajz-történelem szakon diplomát, majd 1975-ben vízföldrajzi tárgykörből doktorált. Tanári pályájának nagy részét a nagykanizsai Dr. Mező Ferenc Gimnáziumban töltötte. Hosszú évekig a Természetbarát Szövetség keretében Dél-Zala turisztikai föltárásában és megismertetésében vállalt szerepet. Az 1980-as évek közepétől a város honismereti mozgalmában tevékenykedett kiadói, kutatószervezői és műemlékvédelmi területeken, mint a Városvédő Egyesület Helytörténeti Bizottságának elnöke. Több munkája megjelent a Nagykanizsai honismereti füzetek című sorozatban magyar, német, angol nyelven, de cikk írója volt a Kanizsa Enciklopédiának is.

 

Forrás és további részletek

Olvasnivaló
Dél-zalai túraajánlatok[vissza]

 

Hol van és hogy lehet eljutni?
Mi van még ott?

Sok minden van, kutass tovább!

Milyen az időjárás?