.................................................

Segítség

.................................................

 


PopUp MP3 Player (New Window)


<< A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z >>

Surd

A régió déli részél, Somogy és Zala határán, szép környezetben fekvő település, melyből származik a hazai karácsonyfák jelentékeny része.

Történet

A falu első írásos említése a 13. század második feléből származik, mely időben a Hahót nemzettség birtoka volt. Később a régió több nagy földbirtokosai is tulajdonolta, úgy mint a Kanizsai,a Niczky, a Festetics, az Inkey és a Zichy család is. A török időkben, mint Kanizsa útjában eső település elpusztul. A betelepülés időszakában kerülnek a Vendvidékről evangélikus szlovénok a faluba. Már 1600-ban fatemplomuk állhatott, így a surdi gyülekezetet tartják az nyugati az egyházmegye legnagyobb múltújának. A település amúgy Somogy megyéhez tartozott,s csak 1950-ben lett Zalához csatolva.


Látnivaló

A keresztény és evangélikus templom mellett a falu büszkesége szép természeti környezete. Említést érdemel ebből is a Zichy Pihenőpark, mely a falu központjában, egy kis tó mellett áll, illetve a csemete kert.


Érdekesség

A faluban volt evangélikus lelkész a szlovén Küzmics István, azaz Števan Küzmič (1723–1779), akit az Újszövetség vend fordítás miatt a vend irodalmi nyelv megalkotójára tekintenek.


Fényképek
a1
bck   1/2  fwd
a1
a2
a3
a4
a5

További részletek
Térkép
Google Map, Turistautak
Olvasnivaló
Honlap, Wikipedia, Közösségi oldal, Egyéb
Nézegetnivaló
Galéria, Körpanoráma
 

Hol van és hogy lehet eljutni?
Mi van még ott?

Milyen az időjárás?