.................................................

Segítség

.................................................

 


PopUp MP3 Player (New Window)


<< A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z >>

Söjtör

A Válicka völgyében fekszik a Haza Bölcsének szülőfaluja, mely számos épített és természeti értékével kínál látnivalót az ide látogatóknak.

Történet

Az Árpád-kortól lakott település, melynek nevével az oklevélben a 13.század elején találkozhatunk először. Ekkor már a thüringiai származású Hahót-Buzád nemzetséghez tartozik. A török megszállás alatt sem néptelenedik el a falu, sőt az első magyarországi népszámláláskor, a 18. század végén majd 1500 lelket számlál. Ekkorra kialakul a környék jellegzetes birtokrendje, melyben néhány földesúr tart fenn középbirtokot, s ekkor érkezik meg ide a Deák család is. 1803. október 17-én születik meg itt a magyar történelem egyik legismertebb és legnagyobb hatású férfia, Deák Ferenc.


Látnivaló

Deák kúria: Deák Ferenc szülőháza, mely egykoron katonai szállásnak épült, de Deák nagyapja fejezte be és alakította kúriává, s most kiállítóhelyként működik.

Deák-kút: A szőlőhegyen található kút, melyhez több Deákhoz kapcsolódó legenda is kapcsolódik, s kellemes kirándulásra ad lehetőséget.

Festetics kastély: A Festeticsek által, a 19. század elején, klasszicista stílusban épült kastély, melyben ma általános iskola működik.

Szent Jakab apostol templom: A 18. században emelt, egyhajós, homlokzati tornyos templom, melyben szép rokokó stílusú főoltárt található. Érdekesség, hogy itt őrzik Deák Ferenc keresztlevelét.


Érdekesség

1993 óta minden év októberében megrendezésre kerül a söjtöri start és cél állomással, 70, 55, 40, 30 és 20 kilométeres távon a Deák teljesítménytúra, mely méltán népszerű országosan is.


Fényképek
a1
bck   1/2  fwd
a1
a2
a3
a4
a5

További részletek
Térkép
Google Map, Turistautak
Olvasnivaló
Honlap, Wikipedia, Egyéb
Nézegetnivaló
Légifotó
 

Hol van és hogy lehet eljutni?
Milyen az időjárás?