.................................................

Segítség

.................................................

 


PopUp MP3 Player (New Window)


<< A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z >>

Pusztaszentlászló

A Válicka völgyében fekvő település, mely szőlőhegyének pompás kilátásával, szép horgásztavával, valamint termál strandjával kínál kellemes kikapcsolódást.

Történet

1270-ben még Zenthlazlow-nak írják és egy kedves legenda alapján nevét Szent László királyunkhoz kötik. A történet szerint a király itt menekült meg az őt üldöző kunok elől, mikor a mai temető helyén álló kolostorból egy titkos alagúton kimenekült. A feldühödött kunok erre porig rombolták az egész falut, mely így aztán pusztává lett. A király megerősödése és győzelme után a falu újraépült és felvette a Pusztaszentlászló nevet. Története hasonlatos a környékbeli településekhez, melyben Püspöky Grácián és Deák Ferenc személye jelent igazi érdekességet.


Látnivaló

Oszterhueber-kúria: Deák Ferenc sógorának egykori háza, mely ma vendéglő, s ahol Deák töltötte a nyarakat 1855 és 1870 között és találkozott Tisza Kálmánnal, Nyáry Pállal, Kemény Zsigmonddal, és készítették elő és szövegezték meg az 1867-es kiegyezés dokumentumait.

Püspöky Gráczián sírhelye A válickapusztai emlékparkban nyugszik történelmünk talán legismertebb zászlótartója, aki 1848. május 2-én kitűzte a zászlót Buda ostromakor.

Termál strand: A település határában nyílt meg a három medencés termálvizes fürdő.

Horgásztó: A strandtól mellett pompás környezetben fekszik a tó, pihenőstéggel, hidacskával.


Fényképek
a1
bck   1/2  fwd
a1
a2
a3
a4
a5

További részletek
Térkép
Google Map, Turistautak
Olvasnivaló
Honlap, Wikipedia, Közösségi oldal
Nézegetnivaló
Légifotó
 

Hol van és hogy lehet eljutni?
Milyen az időjárás?