.................................................

Segítség

.................................................

 


PopUp MP3 Player (New Window)


<< A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z >>

Belezna

Határ menti település, a Mura folyó és a Principális csatorna összefolyásánál, a Szentmihály-hegy határában, építészeti és történeti nevezetességek között.

Történet

A község első említése a 14. századból való, amikor is a Beleznay család birtokában állt. A település a török uralom alatt is lakott maradt, azonban birtokosai folyamatosan változtak. Mindez számtalan tulajdonosi torzsalkodások színterévé tette a falut is, mely majd csak az osztrák-magyar kiegyezés után indul fejlődésnek. Ekkor épült meg temploma, illetve a Bezerédy és Rüffly család kúriája is. Ebben az időben ez volt birtoka a Zichy családnak is, akik Ödön személyében pompás templomot építettek.


Látnivaló

Templom: Belezna büszkesége a katolikus templom, mely a település címerében is szerepel. A falu első temploma 1560-ban pusztult el, s a mostanit 1899-ben építette gróf Zichy Ödön, kinek síremléke a szentély mögött található. A templom építéséhez a mintát az újjáépített Mátyás templom adta. Homokkőből készült csipkés tornya szép példája a neogót építészetnek. A templom szépségét kiemeli a parkosított templomkert.

Zrinyi-újvár: A település határában állt a rövid életű a vár, mely építésével Zrinyi védelmet kívánt állítani a törökök ellen, azonban a Habsburg hadak passzivitása miatt megtartani már nem tudta. Ugyanitt egy másik korszak, a Rákosi éra védelmi eszközei is láthatóak, a déli határ védelmére emelt bunkerrendszer maradványai.

Vizek: A falu határában folyik össze a Mura, a Principális-csatorna és a Visszafolyó-patak is, kínálva élőhelyet számtalan állatnak és növény ritkaságnak is. A Murán Belezna és a horvát Kakonya között 1949-ig komp járt, mely az itt élők egyetlen összekötő kapcsa volt. Ez 1994-ben újraindult, s bár csak ünnepi alkalmakkor jár, mégis fontos híd a két nemzett között.


Érdekesség

A templomépítő Zichy Ödön birtoka volt, s így Beleznához tartozott, a gróf gyermekeiről elnevezett Sándorpuszta és Jankapuszta is. Ez utóbbihoz kötődik a 20. századi Magyar történelem egy szomorú epizódja. Ugyanis a 30-as évek elején a magyar kormány engedélyével itt usztasa kiképzőtábor létesült, ahol 50 főt képeztek ki. Ezek a horvát fasiszták gyilkolták meg 1934. október 9-én Sándor jugoszláv királyt és Louis Barthou francia külügyminisztert, mely esetnek súlyos következményei lettek Magyarországra nézve.


Fényképek
a1
bck   1/4  fwd
a1
a2
a3
a4
a5

További részletek
Térkép
Google Map, Turistautak
Olvasnivaló
Honlap, Wikipedia, Közösségi oldal, Egyéb
Mozgókép
Tarvízió
 

Hol van és hogy lehet eljutni?
Mi van még ott?

Milyen az időjárás?