.................................................

Segítség

.................................................

 


PopUp MP3 Player (New Window)


<< A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z >>

Nemespátró

Talán a régió legszebb természeti környezetben és település szerkezetben fekvő zsákfaluja, mely gyönyörű, bár egyre romló állagú emlékeket őriz múltjából.

Történet

A település első írásos említésére a 13. század végéből származik Patruh alakban, melyhez később kapcsolódott a nemes előtag, ami a falu kiváltságaira utal (a parókián ma is őrzik VI. Károly megújító nemesi levelét). Maga a Patruh szláv személynév, ami első tulajdonosára utalhat. Később a Dömötörfy, a Győrffy és a Szakáll családok birtokolták a területet. Az oszmán uralom alatt sokat szenved, el is néptelenedik. Ahogy a környékbeli falvakba, ide is települnek be evangélikus szlovének a Vendvidékről, mely eredményeképp a mai település is legnagyobbrészt ezt a vallást tartja magáénak.


Látnivaló

A környék adja az ország karácsonyfáinak jelentős részét, így a faluba vezető kanyargós és csodás panorámát nyújtó út mellett is ezek az ültetvények sorakoznak.


Érdekesség

1952-ig tartotta a település nemes előtagját, melyet akkor a falu vezetői a korszellemnek megfelelően elhagytak, és ezt csak egy helyi lakossági kezdeményezés eredményeképp 1990-ben kapta vissza.


Fényképek
a1
bck   1/3  fwd
a1
a2
a3
a4
a5

További részletek
Térkép
Google Map, Turistautak
Olvasnivaló
Honlap, Wikipedia, Közösségi oldal, Egyéb
 

Hol van és hogy lehet eljutni?
Mi van még ott?

Milyen az időjárás?