.................................................

Segítség

.................................................

 


PopUp MP3 Player (New Window)


<< A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z >>

Muraszemenye

A Mura közelében, annak holtágai és egykori bányatavak tőszomszédságában fekvő település rejtett viziparadicsom.

Történet

A falu környéke már a kőkorszakban is lakott területet lehetett, ahogy azt az autópálya építkezés során végzett ásatások bizonyítják. Ezek alapján állítható az is, hogy itt egy római út is vezetett. A honfoglalás után a Hahót nemzetség birtoka volt. Első írásos említése a 13. század elejéből való. Később a Lendvai Bánffy családhoz került, akik templomot és kolostort építettek itt. Később Szemenye mezőváros megelőzve Lentit és Lendvát is. A török időben, Kanizsa elestét követően a település vára felértékelődik, annak okán is, hogy azt az ellen soha sem tudta bevenni. Azonban a 17. század végi nagy murai árvizek igen, mely a települést teljesen elmosták.


Látnivaló

A település első számú természeti látnivalói a tavak és holtágak; míg az épített örökségek közül a kuriózumnak számító magtárat kell megemlíteni a gótikus templom és a haranglábak mellett.


Érdekesség

A falu négy egykori település, Aligvár, Csernec, Alsószemenye és Felsőszemenye összeolvadásából jött létre, s ez a település szerkezetből ma is jól látható.


Fényképek
1
bck   1/2  fwd
1
2
3
4
5

További részletek
Térkép
Google Map, Turistautak
Olvasnivaló
Honlap, Wikipedia, Egyéb
Nézegetnivaló
Galéria
Mozgókép
Tarvízíó
 

Hol van és hogy lehet eljutni?
Mi van még ott?

Milyen az időjárás?