.................................................

Segítség

.................................................

 


PopUp MP3 Player (New Window)


<< A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z >>

Lovászi

A régió délnyugati felében, szőlőhegyek lábánál, a Kerka jobb partján fekszik az egykori olajiparáról és boráról nevezetes település.

Történet

A település első írásos emléke a 14. század elejéről való Louazi formában, ami lovászokét jelent, s arra utal, hogy vélhetőleg királyi szolgálók, lovászok lakták. Ekkor a Lyndwai család birtokolta a falut, mely Szécsi Miklós birtoka lesz. Később több tulajdonváltást követően a Bánffyaké, és a környező területekkel együtt sodródik a történelem viharaiban. Jelentős változást az olajkitermelés megindulása jelenti a település életében a 20. század első harmadában.


Látnivaló

Kútfej településrész szép fa haranglába, míg a lovászi rész Szent-Család szobra érdemel figyelmet a szakrális emlékek közül, míg az olajipari emlékek közül pedig az L-1 számú kút és az Lt-3 számú tankállomás. Ehhez kötődik a Lakótelep is, melyet hajdanán a MAO Rt. épített a dolgozóinak és megkérdőjelezi az általános lakótelep fogalmát.


Érdekesség

A helyi borkészítést dicséri, hogy már a 18. században az itteni nedűt nemes, első osztályúnak tartották, s a vármegyében egyenrangúnak a keszthelyivel és badacsonytomajival.


Fényképek
1
bck   1/3  fwd
1
2
3
4
5

További részletek
Térkép
Google Map, Turistautak
Olvasnivaló
Honlap, Wikipedia, Egyéb
Nézegetnivaló
Légifotó
Mozgókép
Tarvízió
 

Hol van és hogy lehet eljutni?
Milyen az időjárás?