.................................................

Segítség

.................................................

 


PopUp MP3 Player (New Window)


<< A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z >>

Kerkaszentkirály

Kerka parti település gondozott közterületeivel és szép környezetével igazi gyönyörűség, ahogy izgalmas felfedezésre hív a falu határában folyó Lendva és persze a Kerka is.

Történet

A települést Szent László alapította a legendák szerint, de ez kevéssé valószínű, szemben azzal, hogy eredetileg királyi birtok volt, amire a neve is utal (Zent-király). A 16. század elejéről származik első írásos említése a falunak, amely a század végére már az alsólendvai Bánffyak birtoka, s az is marad a család kihalásáig, majdnem 300 éven át. Ennek utolsó évtizedeire esik a török hódoltság, melynek pusztításai során a lakosság harmada odavész. A 17. század végétől a 20. elejéig már a település az Esterházy családé.


Látnivaló

A kerkaszentkirályi Kövi csík tanösvény a település belterületén, a Kerka mentén mutatja be a falu történetét, a kisszerszámos halászatot, a Kerka és a Mura élővilágát. Rövid, de élvezetes sétát jelent ez az egykori malomnál kialakított parktól, a horgásztó végéig. Közben nem csak a világháború helyi áldozatainak emlékparkjánál lehet tisztelegni, de megtekinthető a település kedves kis temploma és a piknikezésre kiváló sziget is; ahogy érdemes letérni a Kerka partjára vagy épp a közúti hídról megcsodálni a patakot. Az ösvény mentén táblák tájékoztatnak az egyes témákról, ahogy a növény- és állatvilágról is.


Fényképek
ksz1
bck   1/2  fwd
ksz1
ksz10
ksz2
ksz3
ksz4

További részletek
Térkép
Google Map, Turistautak
Olvasnivaló
Wikipedia
 

Hol van és hogy lehet eljutni?
Milyen az időjárás?