.................................................

Segítség

.................................................

 


PopUp MP3 Player (New Window)


<< A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z >>

Kerecseny

Gyönyörű fekvésű, nyugalmas dél-zalai zsáktelepülés, mely nevét valószínűleg a szláv eredetű kerecet, azaz kerecseny, vadászsólyom névből nyerte.

Történet

1255-ből ismert az első írásos említése Kerechen formában. Ez egykoron a zalai vár földje volt, melyet IV. László adományozott Atyusz mesternek. A 14. század elején már kápolnája volt a településnek és a 16. század utolsó éveiben nemesi kúria és erődítmény is épült. Azonban a török dúlást követően a falu elnéptelenedik, s majd csak a 17. században épül újjá, de már a ma ismert helyén. A török idők szomorú emléke a településtől dél-keletre, a Harc-földi vízfolyás mellett álló Thury György kopjafa.


Látnivaló

A falu legfőbb ékessége a fekvése, a környező dombok kínálta hamisítatlan pannonhát táj. Ennek talán legimpozánsabb példája a település külterületéhez tartozó Török-csapás, s a rajta a Szorosi-hegy, melyről nagyszerű kilátás kínálkozik a környékre, de látszanak a Balaton északi partjának tanúhegyei, és tiszta időben kivehetőek a Varazsd környéki hegység vonulatai is. Erre a természeti értékre építve alakított ki a település önkormányzata állatparkot és kempinget is.


Fényképek
1
bck   1/3  fwd
1
2
3
4
5

További részletek
Térkép
Google Map, Turistautak
Olvasnivaló
Honlap, Wikipedia, Közösségi oldal
Nézegetnivaló
Galéria, Körpanoráma
 

Hol van és hogy lehet eljutni?
Milyen az időjárás?