.................................................

Segítség

.................................................

 


PopUp MP3 Player (New Window)


<< A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z >>

Kányavár

Alsó-Válicka menti település, mely szép természeti környezete és harangtornya mellett egykori várának izgalmas történetével hívja fel magára a figyelmet.

Történet

A település első írásos említése a 15. századból való. Ekkor a Kányaföldi család a birtokosa. A család a nevét a településről vette, ugyanis csak várának megépülte után kapta a Kányavár nevet. A Kányaföldiek nem tudják sokáig megtartani, így a Kerechényiekhez kerül. Zavaros idők következnek, mely perektől és hadicselektől sem mentes. A várat a 16. század elején emelték és Kanizsa eleste után nem tud már a töröknek ellenállni. Rommá lesz és az évszázadok alatt tégláit a környékbeliek széthordják.


Látnivaló

A település határában motocross pálya van, mely a 20. század végén még országos bajnokságok helyszíne volt, azonban ma már csak mint gyakorló pálya működik.


Érdekesség

A település zavaros tulajdonviszonyairól és a kor állapotairól álljon itt egy történet: "Kerechényi Mihály szlavóniai birtokán tartózkodott, ahol megbetegedett. A várat embereire bízta, akik feladatukat - a vár őrizetét - nem vették valami komolyan. Ezt kihasználva két török fogoly kiszabadította magát, a kaput bezárta, a várban tartózkodók közül kit megöltek, kit bezártak, az erősséget birtokukba vették. A vár porkolábja, aki a kapu előtt tartózkodott, gyáván elszaladt és egészen a szőlőhegyig futott, ahol összetalálkozott Alsólendvai Pál embereivel, akik ott éppen a dézsmát szedtek. Tőlük kért segítséget, mire azok összeszedve a várat visszafoglalták. Miután a bajon túl voltak, Bánfi emberei nem voltak hajlandóak a várból kimenni, azt birtokba vették. Bánfi kihasználva azt, hogy törvények igen szigorúan büntették a vár elvesztőit, szabályosan megzsarolta a vár gazdáját. Kányavár visszaadása fejében kötelezvényt íratott alá, hogy mindennemű ellene folytatott perét visszavonja, és eláll minden kártérítéstől, pereskedéstől a vár jogtalan birtoklásával kapcsolatban. Hiába próbálta aztán Kerechényi Mihály ezek után a megállapodást semmisnek nyilvánítani, a megye akkori főispánjával szemben semmire sem jutott."


Fényképek
a1
a1

További részletek
Térkép
Google Map, Turistautak
Olvasnivaló
Honlap, Wikipedia
 

Hol van és hogy lehet eljutni?
Mi van még ott?

Milyen az időjárás?