.................................................

Segítség

.................................................

 


PopUp MP3 Player (New Window)


<< A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z >>

Eszteregnye

Jellegzetes, völgyben fekvő dél-zalai település, melyben a népi építészet emlékei és katolikus templom mellett a szőlőhely kínál látnivalót.

Látnivaló

Érdekesség a falu határában, szépséges környezetben álló Kerekvár. Pontosabban a megmaradt egykori várdomb és sánc, valamint a vár emlékre állított kopjafa. Vándor László kutatásai szerint a vár része azon 12-13. századi kisvárak sorának, melyek a belháborúktól sújtott országban a jelentősebb birtokosok területeit védték. Katonai jelentőségük nem volt számottevő, ahogy a tatárjárás során ez be is bizonyosodott. Azonban ezen egyszerű építmények alkalmasak voltak lakójukat megvédeni a rablótámadásoktól. Ez aztán a 15. század javuló közbiztonsági állapotai között már jelentőségét vesztette, így, az a vár, amit nem rombolt le a tatár, az az enyészeté lett. A Kerekvár, mint a többi Árpád-kori kisvár zöme, egy kisebb átmérőjű dombocskán állott, melyet sánccal és árokkal vettek körül, kihasználva a természet adta védelmet is. Belsejében egy fatorony állhatott, ahol a környék földesura lakott és őrizte legértékesebb tárgyait, okleveleit. A vár építtetője valószínűleg Jakab mester lehetett, aki III. István által behívott, német eredetű Hahót-Buzád nemzetségből származott. Ők építették a Drávától a Zala alsó folyásáig terjedő vidék 21 kisvárnak nagyrészt.


Érdekesség

A településhez tartozik ma már a szépséges völgyben fekvő Obornak is, erdejei kedvelt vadászóhelynek számítanak. Illetve a 20. század közepén itt olaj után kutatva 95 °C-os, magas jódtartalmú vizet találtak, mely alkalmas gyógyászati célra is.


Fényképek
a1
bck   1/2  fwd
a1
a2
a3
a4
a5

További részletek
Térkép
Google Map, Turistautak
Olvasnivaló
Honlap, Wikipedia, Közösségi oldal, Egyéb
Nézegetnivaló
Galéria, Körpanoráma
Mozgókép
Tarvízió
 

Hol van és hogy lehet eljutni?
Milyen az időjárás?