.................................................

Segítség

.................................................

 


PopUp MP3 Player (New Window)


<< A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z >>

Zalavár

A Kis-Balaton mellett fekszik az egykori Zala királyi vármegye központja, mely számos történeti és természeti örökségével csábítja a látogatókat.

Történet

Első írásos említése a településnek a 12. század elejéből való, bár területe már a bronzkorban is lakott volt. Később a történelmi jelentőségű Várszigeten a rómaiak emeletek castrumot, majd a gótok, a longobárdok és a hunok után a frankok birtokába kerül. Ők építették ki keleti grófságukat Pribina vezetésével és épített várat, templomot és várost, Mosaburgot, mocsárvárat. 900 után a magyarok foglalták el, s alakította ki itt Szent István Zala vármegye központját, Zalavárt. Jelentősége a török hódoltságig megmarad, de ezt követően már csak, mint végvár funkcionált megfogyatkozott lakossággal. 1702-ben a várat lebontották, de a település újratelepült és mezővárosi jogot kapott.


Látnivaló

A település külterülete a Vársziget és környezetében számos érdekességgel szolgál, mint a Szent István emlékkápolna, a Szent Adorján bazilika romjai, a Cirill és Metód emlékmű, a Kis-Balaton Ház és a Récéskúti bazilika romjai. Ezek mellett kiemelkedő természeti jelentőségű a Kis-Balaton.


Fényképek
a1
a1
a2
a3
a4
a5

További részletek
Térkép
Google Map, Turistautak
Olvasnivaló
Honlap, Wikipedia, Egyéb
Nézegetnivaló
Légifotó, Galéria
Mozgókép
Főtér (31.perc)
 

Hol van és hogy lehet eljutni?
Milyen az időjárás?