.................................................

Segítség

.................................................

 


PopUp MP3 Player (New Window)


<< A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z >>

Börzönce

Dombos erdők közt megbújva, páratlan természeti környezetben fekszik a Kürtösi-patak által kettészelt község.

Történet

Kora bronzkori leleteket alapján vélhetőleg régóta lakott település, melynek szláv gyökerű neve a 13. században jeleneik meg először írásos formában és sebes vizet jelöl. Több birtokosa is volt az idők folyamán, de többnyire kisbirtokosok. Területét mindig is erdő borította, s földjei részben terméketlenek, vízmosásosak voltak, amelyben csak zab és hajdina termett. Így fő jövedelmük a szőlőtermesztésből származott, valamint az erdőből. Szénégetést folytattak, vályúkat, teknőket, kanalakat készítettek, és gyűjtötték az erdő kincseit: gombát, tüskeszedret, földiepret, stb.


Látnivaló

Kápolna: A település szőlőhegyének ékessége a vélhetőleg 18. században épült a Szent Lőrinc kápolna, mely egyhajós, félköríves szentélyzáródású barokk épület, nyugati homlokzatán toronnyal, a szentély felől pedig kontyolt tetővel.

Tölgy: Egy sokat látott óriás áll a csodás panorámát kínáló szőlőhegyen, a kápolna és a sárga Sárga turistaút szomszédságában. A fának már szinte csak a kérge él, de így is, 540 centiméteres kerületével, Dél-Zala egyik legnagyobb tölgyfája.


Fényképek
a1
bck   1/2  fwd
a1
a2
a3
a4
a5

További részletek
Térkép
Google Map, Turistautak
Olvasnivaló
Wikipedia, Közösségi oldal, Egyéb
Nézegetnivaló
Galéria, Körpanoráma
 

Hol van és hogy lehet eljutni?
Mi van még ott?

Milyen az időjárás?