.................................................

Segítség

.................................................

 


PopUp MP3 Player (New Window)


<< A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z >>

Zalaszabar

Nagy múltú település a Kis-Balaton határában, szépséges szőlőhegy lábánál, melyről nagyszerű panoráma kínálkozik.

Történet

Első írásos említése a 14. századból való, Zabaar alakban, mint a Hahót-Buzád nemzettség területe. Azonban már a honfoglalás előtti időkben is lakott terület volt, s vélhetőleg az akkor itt élt szavardok, szabarok nevéből származik a falu neve is. Ahogy az első birtokosai, a Szabari család is ezt a nevet vették fel. Aztán több birtokosa is volt a falunak a török hódoltságig, ami alatt elpusztult az ófalú, s a templom is. A visszatelepülést követően már a környező dombokon épül újra a falu.


Látnivaló

A falu szőlőhegyéről pompás kilátás nyílik keletre a Balaton felé, egészen Badacsonyig, míg nyugatra a zalai dombok vonulataira. Ékessége még a szőlőhegynek és a falunak is a hegyi kápolna. Érdekessége a formáján túl, hogy a török uralom alatt a szőlőhegyre húzódó lakosság ezzel helyettesítette odaveszett templomát.


Érdekesség

A település nyugati oldalában fekvő dombokon a korai időktől fogva élénk szőlő termesztés és jó minőségű borkészítés folyt, aminek egyik emlékezetes pillanat volt, a 19. század végi londoni borvilág kiállításon aranyéremmel díjazták az itteni nedűt.


Fényképek
a1
bck   1/2  fwd
a1
a2
a3
a4
a5

További részletek
Térkép
Google Map, Turistautak
Olvasnivaló
Honlap, Wikipedia, Közösségi oldal
 

Hol van és hogy lehet eljutni?
Milyen az időjárás?