.................................................

Segítség

.................................................

 


PopUp MP3 Player (New Window)


<< A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z >>

Újudvar

A település múltja és a környező táj szépsége miatt méltán népszerű kirándulóhely és kisebb-nagyobb gyalogtúrák kezdő és célpontja.

Történet

A legenda szerint a települést Nova Curia néven Szent István alapította, mint Zala megye egyetlen királyi udvarházát. 1193-ben Ojvduor formában szerepel a falu Eufrozina királynő adománylevelében, mellyel azt a fehérvári monostoregyháznak adományozta. Később a Johannita Lovagrend jeruzsálemi rendházához került, amit III. Béla király meg is erősíti, hogy fordítsák jövedelmeit a Szent Föld védelmére, az egyházi szolgálatra, a betegek ápolására. A rend a mai település határában, a mocsár peremén rendházat és templomot építettett, melynek domborművekkel díszített félköríves timpanonja ma a Nemzeti Galériában található, mint a kora románkori kőfaragás egyik magyarországi remeke. Később a falu hitéleti szerepe mellett, mint vásáros hely növelte jelentőségét, s ezt csak Kanizsa eleste után torpant meg, amikor a török pusztítás miatt a falu folyamatosan pusztulásnak indult. Később a település újratelepült és 1867-ban a Kiegyezést követően újra fejlődésnek indult: elemi népoktatás, templom, téglagyár.


Látnivaló

Újudvaron járva érdemes felkeresni az egykori Johannita rend templomának helyén álló emlékművet a falu nyugati határában, míg keleten a szépséges pihenő tavat, majd tovább a TV-torony kiváló panorámát kínáló környékét és a Csibti-tavat, különös tekintettel az odavezető utakról.


Fényképek
a1
a1
a2
a3
a4
a5

További részletek
Térkép
Google Map, Turistautak
Olvasnivaló
Honlap, Wikipedia, Közösségi oldal, Egyéb
Nézegetnivaló
Légifotó
Mozgókép
Tarvízió
 

Hol van és hogy lehet eljutni?
Mi van még ott?

Milyen az időjárás?