.................................................

Segítség

.................................................

 


PopUp MP3 Player (New Window)


Régión kívül

Számos természeti, építészeti vagy épp kulturális látnivaló van a régió szomszédságában is, melyeket egy-egy rövidebb kirándulás keretében érdemes lehet felkeresni. Ezek közül az alábbiakban a talán kevésbé ismeretekre hívjuk fel a figyelmet.

Ágneslak
A terület ékessége a halastavak karéjában fekvő arborétum, melyet az 1920-as években telepítettek, és tulajdonos, Inkey Pál felesége után kapta nevét. A tavak éghajlat kiegyenlítő hatására a növénykert örökzöldjei párját ritkítóak. Pompás ciprusok, borókák, tuják, és persze fenyők találhatóak itt. Megközelíteni behajtási engedély hiányában gyalogosan vagy kerékpára lehet a 61 számú útról, csodálatos erdőn haladva át.
Baláta
Jégkori eredetű ősláp, mely Európa-hírű botanikai ritkaságok élőhelye. Természetvédelmi terület ez, mely egykor a Balatonhoz kapcsolódó tó volt, ma már azonban lefolyástalan. Mindez pedig Belső-Somogy változatos tájú, dombokkal, vízfolyásokkal tarkított homokvidékén található, a Kaszói-erdőben. A szomszédos Kaszó, erdészettel és vadgazdálkodással foglalkozó település, melynek egyik érdekessége a kisvasútja.
Bucsuszentlászló
A Dunántúl egyik legnagyobb búcsújáróhelye, mely nevét onnan kapta, hogy a legenda szerint Szent László királyunk a túlerő elől menekülve Kanizsán a mocsárba ugratott és hosszas, kitartó úszást követően lova itt, egy ki szigeten ért partot, ahol aztán lába nyomán gyógyforrás fakad. A forrás mellett kápolna áll, mellette pedig barokk kegytemplom, mely az eredeti templom, az Angyalok Kápolnájához épült 17. század végén.
Csáktornyai vár
Mocsárvár volt hajdanán, mely 1546-től a későbbi szigetvári hős, Zrínyi Miklós birtoka lett. A Zrínyiek uralma alatt sokat fejlődött a vár. Zrínyi Miklós, a költő itt írta a Szigeti veszedelmet, de volt itt könyvnyomtatás is. Tűzvész, földrengés többször megrongálta a várat, mely az átépítések után elvesztette erődítmény jellegét. A vár mellet a kedves barokk kisváros is sétára csábítja az idelátogatókat.
Csillagvár
Négyágú csillagot idéző alaprajzáról kapta az építmény a nevét, mely a 19. század elején a Festetics család vadászházának épült. Érdekessége hogy az egykori céljától függetlenül, az akkori romantikus korszaknak megfelelően végvárakat idéző formában épült, árokkal és magas sánctöltéssel. Ma is a végvári életet idéző kiállítás látható benne, és kellemes családi kirándulóhely állatokkal és játszótérrel.
Jeruzsálem
A Dráva-menti borvidék délkeleti sarkában fekszik a település, mely nem csupán nevéről és a hozzá kapcsolódó legendáról, de pompás borairól és szépséges panorámájáról is híres. A történet szerint a település nevét és megalapítását a 13. században erre vonuló német kereszteslovagokról kapta. A Jeruzsálem felszabadításában megfáradt hadfiknak megtetszett a hely és annak nedűje, így templomot emeltek és letelepedtek eme földi paradicsomban.
Lendvai vár
A Lendva-hegyi szőlők ölelésében fekvő kisváros egyik ékessége a vára, melyet a Bánnfy-ak építtetek, de csak később, Lipót császár tiszteletére kapta L-alakú formáját. A várban múzeum van, benne pedig tárlat a város leghíresebb művészéről, Zala Györgyről, kinek a Hősök terét díszítő szoborcsoportot is köszönhetjük. A várral szemben, a Szentháromság kápolna a város másik nevezetessége, benne Hadik Mihály múmiájával.
Medes-hegy
A hegy egyik érdekessége a 20 méter magas tölgyfa kereszt, mely az egykoron itt állt Medes, és további 66 falunak állít emléket, amik Kanizsa eleste után a török pusztításának áldozatai lettek. A másik ékessége a helynek az úgynevezett Medes-hegyi pince és az udvarában álló különleges gyümölcsös, egy génbank. Itt száznál több őshonos gyümölcsfa áll, melyek közül sok már szinte csak lelhető fel, mint például a Petőfi körte.
Mura-Dráva összefolyás
Európa talán leginkább természetesen formájában megőrzött folyói ezek, melyek szigeteket, zátonyokat, és homokpadokat építve folyamatosan alakítják medrüket. Találkozásuk pompás látvány, ahogy érdekes látnivaló a folyók és az ártér páratlan élővilágát bemutató tanösvény is. Nem hagyható ki erre járva a folyókra magasodó szőlőhegyen a Szent Mihály kápolna és Festung sem, kiváltképp a bámulatos panoráma miatt.
Remetekert
Pihenő- és búcsújáróhely kis kápolnával, melytől nem messze lourdes-i barlangot építettek ki egy forrás mellett. Az oszmán megszállásig itt Boldogasszony nevű falu állt. Később remeték költöztek ide, ezen dimbes-dombos, erdőkkel ölelt nyugalmas tájra, s éltek itt egészen 1770-ig. Kegyhellyé azonban csak a 19. század végi tífuszjárvány után vált, miután a legenda szerint csodás fényjelenségeket láttak itt többen is.
Szentgyörgyvölgyi református templom
A 18. század végén épült a templom, melynek ekkor még nem volt tornya, csak egy harangláb állt mellette. Az igazi szépségét azonban nem ez, hanem a templombelső adja, a pompás koronás szószék és festett, kazettás mennyezet. Mindez pedig a helyi mestereket dicséri, Rákos Ferenc, Szabó Tamás és Szabó János asztalos mesterek szaktudását, és Patkó András nyugalmazott oskolamester ecsetkezelését.
Szőcsénypuszta
Ma a Széchenyi Zsigmond Erdészeti Szakiskola területe, de szabadon látogatható az egykori Véssey birtok. Kellemes sétára invitál az 19. század végén eklektikus stílusban épült kastély, az angol-kert, a pompás faritkaságokból álló parkerdő, a szépséges Szent Vendel kápolna és ez előtte álló Gábor arkangyal szobor, vagy épp a kis vadaspark, mely utóbbi minden generáció kedvence.


Az egyes látnivalók fényképére klikkentve elérhető azok weboldala.Google Maps AJAX + MySQL/PHP Example

Építészeti érték Építészeti érték Kulturális kincs Kulturális kincs Természeti látnivaló Természeti látnivaló

 

Hol van és hogy lehet eljutni?
Mi van még ott?

Sok minden van, kutass tovább!

Milyen az időjárás?